Jaki blat wybrać do kuchni?

Kuchnie można urządzić w bardzo różnym stylach: rustykalnym, nowoczesnym, prowansalskim. Bardzo ważną decyzją, którą należy podjąć już po wybraniu stylu kuchni, jest wybranie materiału na kuchenny blat.

 

Kuchnie w różnych stylach: jaki blat sprawdzi się najlepiej?

Blaty kuchenne mogą być wykonane z drewna, metalu, laminowanej płyty, kamienia, konglomeratu. Wybierając materiał zastanówmy się nie tylko nad tym, jak będziemy z niego korzystać, ale także nad tym, czy będzie on pasował do stylu kuchni. Kuchnie urządzone w stylu rustykalnym, do nich pasować będzie lity blat drewniany: z dębu, buku albo iroko. W kuchniach urządzonych w stylu nowoczesnym blat z drewna klejonego. Bardzo trwałe, ale jednocześnie drogie są blaty z kamienia. Wyjątkowo trwałe wśród tych blatów okazują się te wykonane z granitu. Na takim blacie bez obaw można postawić gorący garnek, nie straszne są mu także plamy. Bardziej wymagający jest blat z marmuru. O ile granitowego można nawet nie zabezpieczać impregnatem, o tyle ten z marmuru musi koniecznie zostać zaimpregnowany, gdyż bardzo łatwo się plami. Blat z kwasoodpornej stali sprawdzi się w kuchni w stylu industrialnym. Rodzaj materiału na blat dobieramy także do swoich możliwości finansowych – najmniej zapłacimy za blat z płyt MDF lub laminowanych.

 

O czym jeszcze pamiętać wybierając blat kuchenny?

Blat kuchenny powinien być nie tylko odporny na zabrudzenia, wysoką temperaturę, zarysowania i chemiczne środki czystości, ale także wygodny. Dlatego też szerokość blatu nie powinna być mniejsza niż 60 centymetrów. Gdy mamy dużą kuchnię, warto postawić nawet na jeszcze szerszy blat. Blaty z kamienia mogą zostać przycięte na wymiar, który jest nam potrzebny. Szerokość blatów z płyt laminowanych albo MDF wynosi maksymalnie 120 centymetrów. Blaty drewniane mają maksymalnie 130 centymetrów szerokości.

 

FOLLOW US ON:
Taras, który stanie
Zabudowa tarasu –
Rate This Article: