Garnki z powłoką ceramiczną – warto?

Stal, żeliwo, aluminium, szkło… W sklepach z wyposażeniem domu znaleźć możemy całą gamę garnków wykonanych z różnorodnych tworzyw, które mają ułatwić i umilić codzienne gotowanie. Wśród ogromu dostępnych modeli, dużą popularnością cieszą się garnki z powłokami ceramicznymi. Czy warto uzupełnić swoją kuchenną kolekcję o naczynia z tego typu powierzchnią? Sprawdź!

Garnki z powłoką ceramiczną – proste gotowanie

Głównym zadaniem powłoki ceramicznej jest zminimalizowanie przywierania potraw do powierzchni garnka czy patelni. Wysokiej jakości produkty, takie jak garnki Gerlach, pokryte są innowacyjnymi powłokami, dzięki którym przyrządzane potrawy nie przypalają się, a jednocześnie są bardziej soczyste, jędrne i zachowują więcej składników odżywczych. Jeśli jesteś zwolennikiem zdrowej, niskotłuszczowej diety z pewnością zainteresuje Cię fakt, że do smażenia na patelni z powłoką non-stick nie musisz używać tłuszczu.

Ponadto, zamiana standardowych patelni i garnków na zestaw z powłoką ceramiczną będzie korzystna nie tylko dla Twojego zdrowia, ale również portfela. Nowoczesne naczynia bardzo dobrze przewodzą ciepło, szybko się nagrzewają oraz pozwalają na równomierną obróbkę pokarmu, dzięki czemu czas przygotowywania posiłków oraz straty energii się zmniejszają.

Na co uważać?

Aby garnki i patelnie służyły przez lata, warto należycie o nie dbać. Bezwzględnie unikaj kontaktu powłoki ceramicznej z ostrymi narzędziami. Do gotowania używaj jedynie łyżek i szpatułek silikonowych lub drewnianych. Pamiętaj, żeby po każdym użyciu umyć naczynia ręcznie. Mycie w zmywarce może doprowadzić do utraty nieprzywierających właściwości powłoki. Ponadto, w garnkach ceramicznych lepiej nie przechowywać żywności (na przykład zup) z dużą ilością soli.

Więcej informacji oraz zestawy nowoczesnych garnków znajdziesz na stronie gerlach.pl.

FOLLOW US ON:
Kuchnia w stylu glam
Rate This Article: